Gumiabroncs ABC


Amire figyelni kell gumivásárlás előtt

Gumi szerkezete

A gépkocsi más fajta gumiabroncsokkal való felszerelésekor a következő dolgokra kell odafigyelni: A gumiabroncs külső átmérője lehetőleg az eredetivel azonos (vagy annál valamivel kisebb) legyen. A sebességmérő óra nem mutathat kevesebbet, mint a gépkocsival ténylegesen elért sebesség. 40 km/h és 120 km/h között 10%-al vagy 4 km/h-val mutathat többet a ténylegesen elért sebességnél. Olyan gumiabroncsokat kell felszerelni, amelyeknek a terhelhetősége az eredeti gumiabroncskészletével megegyezik, vagy afölötti. Olyan gumiabroncsokat kell felszerelni, amelyek sebességindexe az eredeti gumiabroncskészletével megegyezik, vagy afölötti. A kerékpánt átmérőjének és szélességének meg kell felelnie a gumiabroncs méretének. Ha az eredeti kerékkészlettől eltérő kereket alkalmaznak, ügyelni kell a jármű és a kerék gyártójának előírásaira. Ha ABS, ASR berendezéssel szerelt vagy négykerekű gépkocsikon az első és hátsó kerekeken eltérő méretű gumiabroncsok vannak, figyelni kell a kerekek futófelületi kerületkülönbségére (gumiabroncs- és gépjárműgyártótól függ). Ha az előírttól eltérő méretű kerékpántot és/vagy gumiabroncsot szerelünk a járműre, az jármű átalakításnak számít, és hatósági engedély kell hozzá.

Gumi lexikon

Mit jelent az, hogy 205/55R16 95W ?

Érték Magyarázat
205 gumiabroncs szélessége milliméterben!
55 Gumi magasságánák és szélességének viszonya
R Az abroncs szerkezeti felépítése (radiál vagy diagonál)
16 Felni átmérője col-ban, 1 col = 1" = 25,4 mm
95 (load index) terhelhetőségi mutató. itt 95=960kg/gumi
W (speed index) Sebesség mutató, itt: W=270 km/h
gumi mérete

gumiabroncs mérete

További jelzések:
M+S Téli gumi
RF Speciálisan megerősített gumiabroncs (reinforced)
C Az RF-nél is nagyobb teherbírású gumiabroncs, melyek általában utánfutóknál és kisteherautóknál használatosak.
N1 N0 Speciális Porsche-specifikáció

Gumi abroncs szerkezetek

Diagonál szövetváz

Radiál szövetváz

Diagonál gumiabroncs szerkezete Radial gumiabroncs szerkezete

Felfújható abroncsszerkezet, amelyben a szövetszálak a köpenyperemig terjednek és 90°-nál kisebb váltószöget zárnak be a futófelület koronavonalával.

Felfújható abroncsszerkezet, amelyben a szövetkordok a köpenyperemig terjednek és 90°-os szöget zárnak be a futófelület koronavonalával, ahol a szövetváz egy kinyujthatatlan acélöv betét biztosítja.

Aquaplaning

Egy olyan jelenség, ahol az úton lévő vizet a futófelület már nem tudja kanalizálni illetve elvezetni. Ennek a hatására az úttest és a gumiabroncs között egy olyan vízfilm keletkezik, amelyen a gépkocsi elkezd siklani és kormányozhatatlanná válik (vízisí jelenség). Az okozója ennek a jelenségnek nem csak a túl nagy sebesség ill. vízmennyiség lehet, hanem elkopott futófelületek is! Idejében cseréljen gumiabroncsot!

BAR

A nyomás (levegőnyomás) egysége, 1 bar = 1 atm = 100 kPa = 1*10-5 N/m˛

DOT szám

Az amerikai "Department Of Transportation" hivatal által megkövetelt gyártási idő megadása. Pl. "318" = 1998 év 31. munkahete. A 2000. évtől négyjegyűvé változtak ezek a számok. Pl. a "1501" 2001 év 15. munkahete.

Futásirány

Jó minőségű gumiabroncsoknál nyíllal jelölt gördülési irány. A gumit csak ebbe az irányba lehet használni ill. felszerelni. Előny: halkabb mint más típusú abroncsok, jobb a tapadás és nagyobb biztonság aquaplaning ellen.

Karkasz

A gumiabroncs önhordó szerkezeti eleme. Ha ez a része sérül meg egy abroncsnak akkor az csak speciális esetben javítható, illetve használható fel futózásra.

Lamellák

Finoman bevágott gumiblokkok a futófelületen, amelyeke mint tapadókorongok hatnak. Ezek a téligumikon találhatóak, ahol a fékezésnél ill. gyorsításnál erősen emelik a kapaszkodást, tapadást.

Károsodások

Egy akadályon nagy sebességgel való keresztülhajtáskor a gumiabroncs formájának megváltoztatása által a karkasz sérülhet. Az ilyen ütés következményei nem mindig észlelhetőek, nem mindig fedezhetőek fel látható nyomok. Az ütközés által többnyire csak lokálisan, néhány kordszál sérül anélkül, hogy kívülről bármilyen nyoma lenne. A gumiabroncs forgatása közbeni állandó berugózás idővel a sérülés rosszabbodásához vezethet. A gumiköpeny oldalán deformáció léphet fel, vagy dudorok keletkezhetnek, amelyek aztán erőteljes levegőveszteséget eredményezhetnek.

Gumi sérülése

Ütéskor a gumiabroncs úgy deformálódhat, hogy a karkasz a kerékpánt és az akadály közé becsípődik. Ebben az esetben a gumiabroncs oldalán a karkaszban sérülés keletkezhet, anélkül, hogy a gumiabroncs azonnal levegőt veszítene. A sérülés idővel deformálódást vagy dudorok létrejöttét okozhatja, ami jelentős levegőveszteséggel járhat.

Gumi sérülése, patkán, kövön

Gumiabroncs szelepek

Különféle szeleptípusok léteznek, azonban mind ugyanazt a célt szolgálják tömítenek, lehetővé teszik a gumiabroncs levegőnyomásának ellenőrzését és szabályozását.

szelepek
szelepek sérülése

A gumiszelepek magában a kerékpántfuratban tömítenek, a fémből készült menetes szelepekbe a tömítéshez egy kis tömítőgyűrűt helyeznek. A szelep meghibásodása nyomáscsökkenést okozhat. A szelepfurat peremfelülete fontos a tömítés szempontjából és a szelep besze?relésekor szennyeződéstől, rozsdától, valamit sérülésektől mentesnek kell lennie. A gumiszelepek is öregszenek, ennek jele, hogy egyre több repedés keletkezik a szeleptesten, ami veszélyes is lehet. Nagy sebességnél hatalmas centrifugális erő hajítja el a szelepet. Egy gumiszelep kereken 20 gramm tömegű, 200 km/h felett azonban 7,5 kg centrifugális erő hat rá. Ezért nagy sebességű gépkocsik kerékpántjain, vagy dísztárcsáin szeleptámasztást alkalmaznak. A centrifugális erő hatására a szelepszög nem változhat meg 28°-nál többet, ellenkező esetben szeleptámaszt (kerékdísztárcsa) vagy pedig fém alapzatú menetes szelepeket kell alkalmazni (ún. Clamp-in-Ventile) Gumiabroncs cseréje esetén általában a szelepet is cserélik, ami igazán jutányos áron vásárolt biztonságot jelent. A szennyeződés, a por és a nedvesség ment közben a szelep finom belső szerkezetében könnyen sérülést okozhat, ezért a szelepsapkának műszaki szempontból alapvető szerepe van, mindig biztosan fel kell csavarni a helyére. Nyúlási próba 200 km/h sebességnél a szelepre óriási centrifugális erő hat. Az öregedő gumiszelepek nem bírják ezt a terhelést, aminek gyakran nem is észlelhető, rejtett levegőszivárgás lehet az eredménye az ebből adódó következményekkel együtt.

Téligumi vagy nyárigumi?

A nyári abroncsok számára ideális hőmérsékleti tartmány: +7° - +50° A téli abroncsok számára ideális hőmérsékleti tartmány: -25° - +7°

Fékezés nedves úton 90 km/h sebességnél

Téli gumi 54 m
Nyári gumi 58,5 m

 

Fékezés havas úton 50 km/h sebességnél

Téli gumi 35 m
Nyári gumi 43 m

ABS - fékezés 0°C közeli léghőmérsékletnél

Fékút összehasonlítás behavazott úton

Profilmélység: 6 mm téli gumi 120 %
Profilmélység: 4 mm téli gumi 150 %
Profilmélység: 2 mm téli gumi 120 %

Új abroncs profilmélységre (~ 8 mm) vonatkoztatva = 100 %

Fékút különbségek

Fékezés 60 km/h sebességnél téli hőmérsékleteknél

0°C téli gumi | nyári gumi + 3 m
-10°C téli gumi | nyári gumi + 7 m
-20°C téli gumi | nyári gumi + 12 m

Téli gumikkal a fékút +7°C alatti hőmérsékleteken jelentősen lerövidül.

Biztonsági okokból azt ajánljuk, hogy nyáron minél előbb szerelje fel gépkocsiját nyári gumiabroncsokkal, télen pedig téli gumiabroncsokkal. Nyáron a téli gumiabroncs hasonlóan kedvezőtlenül viselkedik! Ajánlott négy téli gumiabroncsot használni!

TL - TubeLess - Tömlő nélküli

Ha az abroncson ezt látja az azt jelenti, hogy nem szükséges belsőt használni a gumihoz.

TT - Tube Type - Gumibelsős

Ha az abroncson ezt látja az azt jelenti, hogy belsőt kell használni a gumihoz.

SI - Speed Index - Sebesség index

A sebesség index a gumiabroncs oldalán van feltüntetve, egy betű (T), vagy egy betű és egy szám (A2). Az alábbi táblázatból lehet kiolvasni, hogy mennyi az ehhez tartozó maximási sebesség, amire az abroncs méretezve lett.

gumi sebesség indexe

LI - Load Index - Súly index

A terhelési index a gumiabroncs oldalán van feltüntetve. Egy szám, amelyhez tartozó terhelés a következő táblázatban került összefoglalásra.

gumi súly indexe